SPORTUL DE VRANCEA VA PREZINTA FOSTI MARI PROFESORI DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT DE LA LICEUL UNIREA FOCSANI CARE AU CONTRIBUIT LA PERFORMANTELE SPORTULUI UNIRIST, FOCSANEAN SI VRANCEAN. SA LE FIE TARANA USOARA !
IN MEMORIAM SPORTUL SCOLAR UNIRIST FOCSANEAN
ZIGMUND LUPU ( JUMA )
<< Printre profesorii de sport care si-au desfasurat activitatea la Liceul “Unirea” din Focsani, s-a numarat si Lupu Zigmund, nascut la 11 noiembrie 1918, la Husi, dupa cum este mentionat in actul sau de nastere.
In autobiografia sa, alcatuita la 17 februarie 1952, referindu-se la familie, Zigmund Lupu precizeaza; “Tatal meu s-a ocupat cu viticultura, fara a fi proprietar, mama casnica, socrul meu functionar, soacra casnica. Suntem cinci frati: Rasela 54 ani, vaduva, Isac 52 ani, casatorit, cu doi copii, viticultor 3 ha vie, Rebeca 50 ani, casatorita, cu doi copii si Samoil, medic uman, cu un copil. Cumnatul si nepotii din Bucuresti- membrii P.M.R, fratele Samoil membru P.M.R, Isac fara de partid. Tatal fara de partid, nu a facut in trecut niciun fel de politica, nu a posedat si nu poseda niciun fel de avere, fiind actualmente intretinut de subsemnatul.”
S-a casatorit cu Janete, fosta Iticescu, angajata la statia de sudura. Pe cand avea doar trei luni, familia sa s-a stabilit in Focsani. In 1929 a absolvit cursul primar la scoala Comunitatii Evreilor din localitate, iar 1939-Liceul “Unirea”.
Si-a servit tara in Regimentul 10/50 Infanterie, “fiind scos din armata in anul 1940 din cauza originii mele de evreu.
Nu a ajuns pe front, lucrand obligatoriu in lagar la unitatile I.C.F., Regimentul 53 Infanterie Fortificatie, Regimentul 5 Artilerie Grea, Batalionul 3 Drumuri. In anul 1952, in lunile septembrie si octombrie, a fost concentrate la U.M.03101, avand gradul de fruntas si ocupand functia de loctiitor Comandant Studii, in calitate de specialist in educatie fizica.
Inca din liceu s-a intretinut din meditatii si din orele de educatie fizica pe care le-a avut la Scoala Comunitatii Evreilor din Focsani. In 1936 era, deja, salariatul acestei institutii.
Intre 1940-1944, a activat ca profesor de sport la Liceul Evreiesc din Focsani, iar din 1944 si pana 1947 la Gimnaziul Mixt al Comunitatii Evreiesti din Focsani. Intre 1947-1949, si-a desfasurat activitatea la Liceul Comercial din oras; intre timp in 1948 tine si la Liceul “Unirea” orele de sport.
Intre anii 1948-1951 a urmat cursuri de perfectionare in materie de sport, la Focsani, Bacau si Bucuresti. A fost numit sef al cercului pedagogic al profesorilor de educatie fizica din Focsani.
A detinut functii la Oficiul Sportului Popular si al Comitetului Centrului de Fizica si Sport.
In 1952 a participat la cursuri de specialitate in Capitala si a condus la randul sau, ca director, o astfel de activitate.
Din februarie 1945 este membru al sindicatului salariatilor din invatamant, iar din 1948 al Crucii Rosii.
A devenit arbitru pentru sase discipline sportive, la categoriile I si II.
Era legitimat la Clubul Sportiv Unirea Focsani, unde facea parte din echipele de volei si baschet.
A condus activitatea Scolii Sportive de trei ani din Focsani la sectiile Fotbal si Baschet, arbitrand meciuri de nivel republican.
Dupa pensionare a emigrat in Israel, decedand la Haifa.
Referindu-se la profesorul Lupu, un elev de-al sau, Romeo Mihaila, avea sa afirme: stia ca nimeni altul sa-ti dozeze efortul pentru a duce cursa contra cronometru la un bun sfarsit.
Unul dintre elevii sai il definea astfel: Juma era un profesor energic, plin de verva, stia sa se faca apropiat de noi. Mi-l amintesc cu placere.
Zigmund Lupu a fost unul din profesorii iubiti de multe generatii de elevi; dovada o constituie, intre altele, marturia lui Vladimir Serban: Juma. Numele lui era Lupu, dar nimeni nu-I spunea asa. Isi lua foarte in serios rolul de profesor de gimnastica. Ne punea sa facem de toate: sa alergam, sa sarim, sa jucam fotbal, baschet, handbal… Ora de sport era o bucurie pentru mine. Ii paream a fi totusi un elev oarecare, nu stiu de ce.
Ne-a obligat sa indeplinim normele sportive pentru obtinerea insignei G M A (gata pentru munca si aparare). Intre norme era si inotul. Nu stiai sa inoti, trebuia sa schiezi: eu eram din categoria asta, dar de unde sa stiu eu a schia, tocmai la Focsani si inca in acele vremuri? Am schiat pe strada pe care se afla liceul de fete Cuza Voda. Penibil, catastrofal! Si culmea, am luat insigna G M A de aur… . De atunci, niciodata nu mi-am mai varat picioarele in schiuri.
Cand iarna era prea frig, ne tinea in clasa. Asa, odata, ajungandu-I la urechi ceva, Juma l-a incercat pe Toto Nicolau (disparut, saracul), punandu-l sa raspunda la o suita de intrebari de genul: in ce an a fost olimpiada cutare? dar care este recordul olimpic? cine il detine? de cand? Facandu-ne praf, Toto a raspuns cu o mare siguranta de sine si foarte exact, avand confirmarea lui Juma, uluit si el, cu neasteptat de multe amanunte care, de altfel, nu I se cerusera… .
Profesor – legenda sub numele de Juma, datora simpatiei, generozitatii si naturaletei cu care s-a daruit fiecarei generatii de elevi, Lupu Zigmund se regaseste si astazi in memoria colectiva a orasului Focsani.
Prezenta datorata in cancelarie si clasa, prin jovialitatea, sinceritatea, caldura si neacceptarea niciunei umbre de character in relatiile interumane, profesorul Lupu Zigmund a trecut dincolo de incinta Liceului Unirea si s-a implicat nemijlocit si ardent in viata si activitatea organizatorie – administrative si competitionala sportului focsanean.
Respectul focsanean fata de omul si profesorul Lupu Zigmund, cu profunzimea si raspandirea in constientul socio-uman focsanean, a insemnat si anularea, aproape totala, a nuantei entice, evreiesti, a numelui sau. >>
* FOSTI PROFESORI AI LICEULUI UNIREA FOCSANI – HORIA DUMITRESCU SI IONUT ILIESCU
ALECSANDRU COPCESCU
S-a nascut in ziua de 30 ianuarie 1858, in comuna Grebanu, judetul Ramnicu-Sarat.
A fost elev la Scoala Primara Nr.3, din Capitala, in 1870. A absolvit 4 clase de liceu, tot in Bucuresti, la “Sfantul Sava”. In 1889, a terminat cursurile Societatii de Tir si Gimnastica din Bucuresti.
La 15 martie 1889, a sustinut concurs pentru catedra de gimnastica la Liceul din Galati, comisia fiind alcatuita din dr. Al. Boicescu-presedinte si G. Mocianu si N. Velescu, membri.
Si-a inceput cariera ca profesor suplinitor la Scoala Normala din Galati, la 1 mai 1882, unde a fost in activitate pana la 30 august 1883.
Intre 30 august 1883 si 15 februarie 1885 a lucrat in armata, transferandu-se la Braila.
De la 15 februarie 1885, a functionat, ca suplinitor, la Liceul “Unirea” din Focsani.
La 15 februarie 1889, a concurat pentru catedra de scrima si gimnastica de la Liceul din Galati, obtinand media 8,20. De la 15 martie 1889 a optat pentru aceeasi catedra la Liceul Unirea din Focsani, devenind profesor titular provizoriu.
De la 30 iulie 1892, este profesor titular definitiv. In perioada 1 septembrie 1889-1 aprilie 1901 a ocupat functia de secretar al Liceului din Focsani, pe care a mai detinut-o si intre 1 iulie 1905-10 aprilie 1907.
In mai multe randuri, a suplinit ore de desen si caligrafie.
In 1907, a avut o norma didactica de 12 ore.
Bun vorbitor de limba franceza, in ianuarie 1924 Alecsandru Copcescu era maestru de gimnastica si presedintele Societatii Sportive a Liceului “Unirea”, in numele careia a organizat cu elevii multe serbari culturale.
In acest an, Copcescu marturisea “ca sunt in localitate de aproape 40 ani si cunoscut de tot orasul”.
A facut parte din Societatea Corpului Didactic din Focsani.
In 1889 a fost decorat cu medalia “Rasplata muncii”, clasa I, iar in 1921 a primit o Adresa de multumire din partea Comitetului Central de organizare a Receptiunii excursiunii nationale italiene.
La 29 aprilie 1895 s-a casatorit cu Sevasta N. Radian, institutoare, cu care a avut doi copii. Referindu-se la sotia sa, Alecsandru Copcescu spunea, cu mandrie si amaraciune totodata: “Sotia a fost Institutoare si Directoare a Scoalei primare de fete nr. 4 din localitate timp de 14 ani.
Actualmente este pensionara si primeste ca pensie, cu toate sporurile 1052 lei lunar, atat cat sa nu moara de foame, dupa o munca de 37 de ani de invatamant.”
In perioada 1874 – 1885 a fost militar voluntar, fiind repartizat la arma Artilerie. La finele Razboiului de Independenta din 1877 – 1878 era sergent aghiotant. In 1889 a devenit ofiter in rezerva.
Inainte de a intra in invatamant a fost militar active in Regimentul 7 Artilerie. In 1885, camd Regimentul 7 Artilerie s-a mutat din Braila la Focsani, a suplinit din nou la Liceul “Unirea”. Gratie calitatilor sale militare, Alecsandru Copcescu a fost decorat in mai multe randuri: in 1878-“Crucea Trecerii Dunarii” si “Aparatorii Independentei”, in 1905 – Medalia Jubiliara “ Carol I”, in 1911- “Coroana Romaniei” in grad de cavaler si in 1923- “Steaua Romaniei”.
Pensionat la 1 septembrie 1926, a fost rechemat la catedra, lucrand pana la 1 septembrei 1927. A decedat la 15 iunie 1928. Avea 68 de ani.
* FOSTI PROFESORI AI LICEULUI UNIREA FOCSANI – HORIA DUMITRESCU SI IONUT ILIESCU
Redactia SDV