Ingrediente
5 vinete, 5 cepe, 5 roșii, 5 ardei grași, 1 lingură zahîr, 1 lingură de sare, 50 ml oțet, 1 pahar ulei.
Mod de preparare
Vinetele se taie cubulețe, se sărează și se scurg de zeamă. Ceapa se taie solzișori.
Roșiile se decojesc și se taie cubulețe. Ardeii se taie cubulețe. Se pun legumele tăiate într-o cratiță, se adaugă sare, zahăr, oțet și ulei. Se înabușă 35-45 de minute, se toarnă în borcane și se închid eremtic.
Ghiveci de vinete, 12 porții
Ingrediente
3 kg de vinete, 1/2kg de ceapă, 1 kg de ardei gras, 1-1/2 kg de gogoșari, 700 ml de ulei, 1 căpățânî de usturoi, 3 kg de roșii, sare
Mod de preparare
Se coc vinetele, se curăță și se lasă să se scurgă. Se coc și se curăță ardeii și gogoșarii, ceapa se călește 10 minute. Se ia vasul de pe foc, se adaugă usturoiul tocat, ardeii, gogoșarii și vinetele. Se omogenizează și se dă la cuptor cu foc mic până când ghiveciul scade. Se pune preparatul fierbinte în borcane mici, se leagă cu celofan sau capace presate și se sterilizează pe baie de aburi 30 de minute.
Gustare picantă (pickles), 12 porții
Ingrediente
250 ml oțet, 65 g sare, 75 g muștar, 1 lingură zahăr, 125 ml ulei,
550 g gogoșari, 250 g ardei gras, 250 g conopidă. 250 g morcov ras,
800 g gogonele, 250 g ceapă
Mod de preparare
Se toacă toate ingredientele mărunt, cu excepția morcovului, care se rade.
Se adaugă în oțet, sare și zahăr (fără apă) și apoi se pun ingredientele, se opăresc și se pun în borcane. Se freacă uleiul împreună cu muștarul și zahărul (ca o maioneză) și se pune deasupra, în borcane. Se închid borcanele ermetic și se sterilizează.