Redirecționează 3,5%
Formular 230 (2023)



Vremea in Focsani

































































































 
 
 
Redactia intreaba:
Merita Laris Bors & Narcis Raducan titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Focsani ?

DA
NU

 
 
 
Newsletter

Introduceti adresa de email:



Feed RSS
 
 
 
Vremea in Focsani:
 
 

 
Publicitate





















Get Firefox

Get Adobe Flash player



Ziare

ziare

ziare




 
 
 BLITZ!:  * ULTIMA ORA ! * SDV TV va invita sa va abonati gratuit la canalul de youtube: SDV TV si veti fi primii care veti viziona transmnisiile live si emisiunile SDV TV ! http://cnu.lufo.ro/ass-unirea •  ULTIMELE STIRI:  Turneul International de Judo Focsani 2024 si Daria Bilodid ! Tandemul pentru pentru editia a XXI-a ! • Galeria a suferit ca echipa a pierdut, galeria amendata ca a protestat ! • CSM Adjud a jucat bine, dar nu a luat punct de la Tg. Secuiesc ! • Derbyul fotbalului vrancea ! • Fotbal de Vrancea pentru Romania ! • Sport de performanta si de amatori de Vrancea ! • Judo de Vrancea pentru Romania ! • Un nou campionat, pentru un nou baraj de promovare in L 3 ! • PREMIERA IN JUDO - UL EUROPEAN LA FOCSANI! • Fotbal de Vrancea pentru Romania ! • Proiect Hercules de Vrancea 2023 – atletism, tenis, ciclism • Drumul Mausoleelor pe motocicleta 2023 • Comunicat de presă – deschiderea ediției 2023 a circuitului Vrancea Trophy  • Protest al suporterilor echipei de handbal CSM Focsani 2007 • CSM 07 FOCSANI - CSM TG. JIU • 
 BLITZ!:  * ULTIMA ORA ! * SPORTUL DE VRANCEA TV TE INVITA SA VIZIONEZI TOATE INTERVIURILE LUI PAIZAN VIOREL SI EMISIUNILE SDV TV PE CANALUL DE YOUTUBE: SDV TV ! NE VEDEM ACOLO. pe SDV TV ! VIZIONARE PLACUTA ! http://cnu.lufo.ro/ass-unirea 
2012-06-07
UN ALTFEL DE CALENDAR SPORTIV DE LA VRANCEA – CAPITOLUL I
REPERE PENTRU UN PUNCT DE SPRIJIN
 

 

UN ALTFEL DE CALENDAR SPORTIV DE LA VRANCEA – CAPITOLUL I

 

REPERE PENTRU UN PUNCT DE SPRIJIN

 

Aniversări, comemorări, evenimente cultural-artistice, social-politice, literare, istorice, tehnico-ştiinţifice, religioase, publicistice, şahiste şi sportive din judeţul Vrancea

                  1 ianuarie 1942 –– S-a născut, la Odobeşti, Marin Buhoară, diplomat, expert în relaţii internaţionale.

            1 ianuarie 1957 –– S-a născut, la Vulturu, judeţul Vrancea, Ionel Ene, preot, doctor în teologie.

            1 ianuarie 1945 –– S-a născut, la Focşani, artistul plastic şi publicistul Vasile Crăiţă-Mîndră.

            2 ianuarie 1895 –– S-a născut medicul neurolog vrâncean Ion T. Niculescu, membru corespondent al Academiei Române.

3 ianuarie 2002 –– S-a născut şahistul vrâncean Ştefan Măimăscu.

            4 ianuarie 1927 –– S-a născut, la Jariştea, judeţul Vrancea, Emil Giurgea, profesor de filozofie, folclorist şi publicist. (m. 1988, Focşani)

            6 ianuarie 1972 –– S-a născut, la Focşani, Florin Ancuţa, vicecampion naţional la culturism în 2001 şi campion naţional în 2007. Este fondatorul clubului C.S. ULISE.

            8 ianuarie 1935 –– S-a născut, la Dumitreşti, judeţul Vrancea, poetul, publicistul, prozatorul şi eseistul Victor Frunză, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

            10 ianuarie 1972 –– S-a născut şahistul vrâncean George Condruţă.

            12 ianuarie 1977 –– S-a născut, la Focşani, şahistul vrâncean Daniel Bănică. Este şi antrenor de şah şi de fotbal.

            12 ianuarie 1990 –– S-a născut Adrian Strîmbu, unul dintre cei mai valoroşi şahişti ai Vrancei din perioada de juniorat. Conform listei ELO de la 1 octombrie 2007, era cel mai bine cotat junior vrâncean din toate timpurile, cu 1823 puncte, urmat de Andrei Arghirescu cu 1780 puncte şi Cosmin Lechea cu 1711 puncte. În anii care au urmat, Andrei Arghirescu avea să-l depăşească.

            13 ianuarie 1958 –– A murit Dan Botta, poet, eseist, dramaturg, publicist şi traducător vrâncean.

            13 ianuarie 2003 –– S-au născut şahiştii vrânceni fraţi gemeni Paul şi Teodor Lavric.

            14 ianuarie 2000 –– S-a născut şahistul vrâncean Cosmin Vasiliu.

            15 ianuarie 1834 –– Au început cursurile Şcolii publice din Focşanii – Valahiei. Începerea funcţionării şcolii s-a făcut cu 61 de elevi, dintre care „21 elevi în clasul elementar; 18 elevi în clasul I normal şi 22 elevi în clasul II normal. “. Primul profesor public a fost Dimitrie Păşcăneanu, urmat de Alexandru Fortunatu.

            15 ianuarie 1909 –– S-a născut, la Focşani, istoricul literar Emil Boldan, fost decan al Facultăţii de Filologie din Bucureşti.

            15 ianuarie 1912 –– S-a născut, la Panciu, judeţul Vrancea, muzicologul Theodor Bălan. A fost distins cu Premiul „Ciprian Porumbescu“ al Academiei Române în 1968. (m. 8 iulie 1976)

            15 ianuarie 1941 –– S-a născut, la Gugeşti, Vrancea, Vasile Lefter, reputat profesor de limba şi literatura română, talentat publicist, actor şi regizor de teatru, hispanist..

            15 ianuarie 2002 –– S-a născut şahistul vrâncean Ionuţ-Claudiu Crăciun.

            18 ianuarie 1848 –– S-a născut, la Şiria, Arad, scriitorul transilvănean Ioan Slavici, membru al Academiei Române, nuvelist, romancier, dramaturg şi gazetar („Mara“, „Moara cu noroc“, „Pădureanca“, „Popa Tanda“). Prin Ioan Slavici, realismul românesc realizează o importantă treaptă în evoluţia sa începută de Nicolae Filimon şi desăvârşită de Liviu Rebreanu. (m. 17 august 1925, înmormântat la Panciu, Vrancea)

            21 ianuarie 1907 –– S-a născut, la Ivănceşti, Vrancea, Constantin Cihodaru, personalitate de prestigiu a istoriografiei româneşti.

            21 ianuarie 1998 –– Marea actriţă de teatru şi film Leopoldina Bălănuţă, la ultima ei apariţie în Focşani, înaintea morţii din acelaşi an, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Focşani.

            24 ianuarie 1990 –– A murit Leon Kalustian, jurnalist vrâncean de excepţie, autor al unor articole foarte apreciate şi interesante, eseist şi memorialist. A fost redactor, coordonator sau colaborator la Universul, ABC, Zorile, Lumea românească, România, Mişcarea, Facla, Adevărul, Cuvântul, Curentul, Dimineaţa, Flacăra lui Adrian Păunescu. A realizat unul dintre acele lucruri pe care orice jurnalist şi-l doreşte, dar foarte puţini îl reuşesc: şi-a creat un numeros public cititor fidel şi permanent, mereu interesat de articolele lui.

            24 ianuarie 2007 –– S-a inaugurat, la Focşani, Muzeul Unirii, instituţie de cultură istorică naţională de importanţă în patrimoniul muzeistic vrâncean şi românesc. La eveniment au participat mai multe personalităţi de seamă, printre care preşedintele României, Traian Băsescu.

            25 ianuarie 1956 –– S-a născut, la Călieni, Vrancea, Maria Costin-Murgoci, îndrăgită interpretă de muzică populară.

            26 ianuarie 1953 –– S-a născut, la Panciu, Costel Pricopie, prozator, dramaturg, fabulist în proză.

            28 ianuarie 1949 –– S-a născut, la Zahoreni, judeţul Botoşani, Gheorghe Zaiţ, pictor, profesor de desen. Stabilit încă din tinereţe în Focşani, opera sa este legată de acest oraş. Atât soţia sa, Doina Zaiţ, cât şi fiul său, Ionuţ Zaiţ, sunt, de asemenea, pictori. Are numeroase lucrări în colecţii de stat şi particulare din ţară şi străinătate. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

            18 ianuarie 1848 –– S-a născut, la Şiria, Arad, scriitorul transilvănean Ioan Slavici, membru al Academiei Române, nuvelist, romancier, dramaturg şi gazetar (Mara, Moara cu noroc, Pădureanca, Popa Tanda). Prin Ioan Slavici, realismul românesc realizează o importantă treaptă în evoluţia sa începută de Nicolae Filimon şi desăvârşită de Liviu Rebreanu. (m. 17 august 1925, înmormântat la Panciu, Vrancea)

            21 ianuarie 1907 –– S-a născut, la Ivănceşti, Vrancea, Constantin Cihodaru, personalitate de prestigiu a istoriografiei româneşti.

            21 ianuarie 1998 –– Marea actriţă de teatru şi film Leopoldina Bălănuţă, la ultima ei apariţie în Focşani, înaintea morţii din acelaşi an, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Focşani.

            22 ianuarie 1959 –– S-a născut, la Galaţi, fotbalistul internaţional Costel Orac, component al echipelor Politehnica Galaţi, F.C. Galaţi, Dinamo Bucureşti, Victoria Bucureşti, Étoile Carouge FC (Elveţia) şi Unirea Focşani unde şi-a încheiat activitatea în 1992. Cele mai mari satisfacţii le-a avut la Dinamo Bucureşti, cu care a câştigat de trei ori titlul de campion şi a ajuns în semifinalele Cupei Campionolor Europeni. A jucat 308 meciuri în Divizia A, marcând 54 de goluri. Are de asemenea trei prezenţe în tricoul echipei naţionale a României, pentru care a marcat un gol. Şi-a început cariera de antrenor la A.S. Bacău în 1994, promovând echipa în Divizia A, dar neavând rezultate foarte bune în primul eşalon, a fost demis la mijlocul sezonului. A semnat apoi cu F.C. Baia Mare, echipă pe care a promovat-o în Divizia A în 2001, dar nu a mai antrenat în prima ligă după ce băimărenii au cedat locul lui F.C.M. Bacău. În sezonul următor a ajuns din nou la baraj, dar de această dată echipa din Baia Mare a fost învinsă de Farul Constanţa. Ca antrenor, s-a aflat, printre altele, şi la cârma echipei Acord Focşani.

            23 ianuarie 2009 –– Prin grija profesorilor de la Colegiul Naţional Unirea, Cornel Noană (director), Enache Pătraşcu (director adjunct), Viorel Paizan (profesor de educaţie fizică şi sport), cu ocazia zilei acestui colegiu fanion din judeţul Vrancea, s-a inaugurat Centrul de excelenţă în şah pentru municipiul Făcşani. Este cea mai modernă sală de şah din judeţ din punctul de vedere al dotării. La amenajarea şi dotarea sălii au participat Mihai Strîmbu, Dan Toma, Sandu Gurguiatu, Anton Soare sprijiniţi de Cătălin Silvestru şi Mona Toma.

            24 ianuarie 1990 –– A murit Leon Kalustian, jurnalist vrâncean de excepţie, autor al unor articole foarte apreciate şi interesante, eseist şi memorialist. A fost redactor, coordonator sau colaborator la Universul, ABC, Zorile, Lumea românească, România, Mişcarea, Facla, Adevărul, Cuvântul, Curentul, Dimineaţa, Flacăra lui Adrian Păunescu. A realizat unul dintre acele lucruri pe care orice jurnalist şi-l doreşte, dar foarte puţini îl reuşesc: şi-a creat un numeros public cititor fidel şi permanent, mereu interesat de articolele lui.

            24 ianuarie 2006 –– La iniţiativa lui Anton Soare, a apărut, la Focşani, primul număr oficial al revistei VRANŞAH, avându-i ca părinţi pe Anton Soare, Mihai Strîmbu, Paul Ioniţă şi Adrieana Soare, sprijiniţi de Iulia Soare, Anamaria Soare şi Adrian Strîmbu. Lesne de înţeles motivele, s-a dorit ca apariţia primului număr oficial să fie în Ziua Unirii Principatelor Române.

Cu aproape două luni înaintea acestei apariţii, la 1 decembrie 2005, cu ocazia Zilei Naţionale a României, apăruse experimental un număr în format A4, în tiraj foarte mic, la scoaterea căruia participaseră doar Anton Soare şi Mihai Strâmbu. Primul exemplar al primului număr neoficial a fost oferit, în semn de preţuire, maestrului Eugen Găureanu, cel mai bun şahist vrâncean al tuturor timpurilor.

            Imediat după apariţia primului număr, la 24 ianuarie 2006, celor mai sus menţionaţi li s-au adăugat regretatul Neculai Badiu, Eugen Găureanu, Marius Arghirescu, Sandu Gurguiatu, Doina Popovici., iar apoi în primele zece luni ale anului 2006, pentru mai mult sau mai puţin timp, cu o contribuţie mai mare sau mai mică: Fănel Şandru, Victor Olaru, Cătălin Silvestru, Vasile Dragomanu, Dragoş-Sorin Anton, George Condruţă, Teodoru Iliescu, Fănica Bud, Nicoleta Codrescu, Gabriela Oloeriu, Răzvan Necula, Constantin Ghiniţă, Virgil Răileanu, Ion Radu, Petrică Silvestru, Grigore Mălureanu, Emilian Rău, Dan Toma, Ionică Neguţ şi Gheorghe Pânzaru.

Spre sfârşitul anului 2006 şi pe parcursul anului următor, numărul acestora a scăzut lună de lună, cel mai dureros resimţindu-se hotărârea redactorului şef Mihai Strâmbu de a se retrage pentru a se dedica numai antrenării copiilor, astfel că la sfârşitul anului 2007 au rămas doar şapte (Anton Soare, Adriana Soare, Teodoru Iliescu, Fănica Bud, Nicoleta Codrescu, Iulia Soare şi Anamaria Soare), iar pe parcursul anului 2008, doar cinci (Anton Soare, Adriana Soare, Teodoru Iliescu, Fănica Bud şi Nicoleta Codrescu). În aceste condiţii, cu toată durerea, fondatorul revistei a decis, la sfârşitul anului 2008, întreruperea apariţiei revistei până la găsirea unor colaboratori de specialitate şi a unor sponsori.

Din articolul „Capitolul de istorie – Presa sportivă în Vrancea“, apărut în numărul 56 anul II din 18 martie 2008 al publicaţiei „Sportul de Vrancea“ aflăm că VRANŞAH este prima dintre publicaţiile sportive apărute în Vrancea. A urmat, conform aceluiaşi articol, la 25 august 2007, bisăptămânalul „Sportul de Vrancea“.

            24 ianuarie 2007 –– S-a inaugurat, la Focşani, Muzeul Unirii, instituţie de cultură istorică naţională de importanţă în patrimoniul muzeistic vrâncean şi românesc. La eveniment au participat mai multe personalităţi de seamă, printre care preşedintele României, Traian Băsescu.

            25 ianuarie 1956 –– S-a născut, la Călieni, Vrancea, Maria Costin-Murgoci, îndrăgită interpretă de muzică populară.

            26 ianuarie 1953 –– S-a născut, la Panciu, Costel Pricopie, prozator, dramaturg, fabulist în proză.

            27 ianuarie 1947 –– S-a născut şahistul Cezar Chiriac.

            28 ianuarie 1949 –– S-a născut, la Zahoreni, judeţul Botoşani, Gheorghe Zaiţ, pictor, profesor de desen. Stabilit încă din tinereţe în Focşani, opera sa este legată de acest oraş. Atât soţia sa, Doina Zaiţ, cât şi fiul său, Ionuţ Zaiţ, sunt, de asemenea, pictori. Are numeroase lucrări în colecţii de stat şi particulare din ţară şi străinătate. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

            28 ianuarie 1999 –– S-a născut şahista Andra–Viviana Mihăilă.

29 ianuarie 1972 –– S-a născut, la Bucureşti, Victor Ionuţ Olteanu, traducător, comentator de film, eseist şi publicist. A absolvit Liceul de Filologie Focşani şi Facultatea de Filologie a Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.

            29 ianuarie 1995 –– S-a născut şahistul Răzvan–Lucian Boşcăneanu.

             februarie 1937 –– A murit profesorul Alexandru Georgiade, profesor de matematică şi director la Liceul Unirea Focşani. A fost autor al foarte apreciatelor manuale de Geometrie şi Trigonometrie. A fost iniţiatorului Anuarului Liceului Unirea, important document publicistic al elevilor şi profesorilor. A contribuit efectiv la înfiinţarea Liceului de fete (azi Colegiul Naţional Al. I. Cuza Focşani). A lansat lucrarea Momente şi figuri din istoria astronomiei româneşti. A fondat Centrul de seismologie şi meteorologie, care a funcţionat în incinta Liceului Unirea Focşani, fiind primul îndrumător şi lucrător în această instituţie. (n. 16 octombrie 1890)

            februarie 1954 –– S-a creat dispensarul TBC de la Valea Sării, judeţul Vrancea, având ca medic pe dr. Panaite Iordan. În anul 1959 dispensarul s-a mutat la Vidra.

             1 februarie 1968 – S-a nascut la Focsani, profesorul Viorel Paizan, seful catedrei de educatie fizica si sport a Colegiului National Unirea din Focsani, antrenor de fotbal la CFT Juventus Focsani si care a reusit cea mai mare performanta fotbalistica din istoria comunei Golesti – Vrancea, castigarea in anul 2011 a campionatului, Cupei Romaniei si castigarea meciului de baraj cu campioana judetului Galati, Metalul Toflea. Viorel Paizan a reusit sa formeze mai multi jucatori cu care echipele de fotbal din Vulturu, Golesti, Panciu si Focsani au obtinut rezultate deosebite. Este master in comunicare si mass-media in sport, realizatorul emisiunii sportive de televiziune Sport As de la TV Atlas din 2002 si redactor si membru fondator al primului ziar de sport 100% din Vrancea, Sportul de Vrancea.

            4 februarie 1951 –– S-a născut, la Focşani, prozatoarea Doina Popa, soţia poetului Liviu Ioan Stoiciu. A scris „Apelul de seară“, „Să nu te lupţi cu morile de vânt“, „Porumbeii sălbatici“, „Sfântă tinereţe“.

            6 februarie 1867 –– S-a născut, la Focşani, zoologul, histologul şi citologul Dimitrie Voinov, membru titular onorific al Academiei Române. (m. 7 iulie 1951)

            8 februarie 1932 –– S-a născut, la Mărăşeşti, jud. Vrancea, actorul Emanoil Petruţ. În semn de omagiu adus actorului, Casa de cultură din Mărăşeşti a primit numele Emanoil Petruţ. (m. 8 august 1983)

8 februarie 1977 –– S-a născut Emilian-Paul Ioniţă, şahist vrâncean de categoria I, arbitru de şah, instructor de şah, membru al consililui director al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea de la constituirea acesteia, susţinător financiar şi material al mişcării şahiste vrâncene, unul dintre cei cinci umeri pe care s-a ridicat în ianuarie 2006 revista VRANŞAH în format tipărit, alături de Anton Soare, Mihai Strîmbu, Adrian Strîmbu şi Adrieana Soare.

9 februarie 1997 –– S-a născut, la Focşani, şahista Bianca-Gabriela Banciu, o mare speranţă a şahului vrâncean, eleva reputatului antrenor Mihai Strîmbu. În decembrie 2008, în clasamentul celor mai buni şahişti vrânceni ai anului, a ocupat locul al doilea, după Elena Adelaida Toma. În 2009 şi 2010, în acelaşi clasament, a ocupat locul al treilea, după Andrei Arghirescu şi Elena Toma.

În 2011, de asemenea, s-a numărat printre cei trei şahişti nominalizaţi la festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai judeţului. Anul 2011 a însemnat cel mai bun an al ei: două medalii de aur şi una de argint la Campionatul Naţional pe echipe de junioare, categoria de vârstă 16 ani, şi încă o medalie de argint la Campionatul Naţional pe echipe mixte de juniori, categoria de vârstă 14 ani.

De câţiva ani, pe urmele ei păşesc la fel de promiţător surorile mai mici, Ioana-Alexandra Banciu şi Ana-Maria Banciu.

            10 februarie 1867 –– S-a născut, la Focşani, magistratul Gheorghe Buzdugan, fost Regent al României, membru de onoare al Academiei Române. (m. 7 octombrie 1929)

13 februarie 1907 –– S-a născut, la Focşani, Alexandru. Călinescu, poet, funcţionar de primărie la Focşani. În „Istoria literaturii române de la origini până în prezent“, George Călinescu îl aşează pe Alexandru Călinescu alături de Ioan Ciorănescu şi N. Milcu. Florin Muscalu scria despre poetul vrâncean că este „un simbolist de ramură provincială, aşa cum au fost îndeobşte o mare parte dintre simboliştii români, dar de o factură lunecată spre un anume modernism“. (m. 1937)

            16 februarie 1954 –– S-a născut, la Panciu, Rodica Şoricău, poet, pictor şi muzician. Creaţiile literare şi le semnează cu pseudonimul Rodica Soreanu. Este cetăţean de onoare al oraşului Panciu.

            19 februarie 1950 –– S-a născut, la Dumbrava Roşie, lângă Piatra Neamţ, scriitorul Liviu Ioan Stoiciu. („La fanion“, „Inima de raze“, „Când memoria va reveni“, „O lume paralelă“, „O lume aristocrată“, „Ruinele poemului“, „Singurătate colectivă“, „Post-ospicii“, „Femeia ascunsă“, „Jurnalul unui martor“.)

            20 februarie 1882 –– A murit Ion Roată, ţăran din Câmpuri, Vrancea, deputat al ţăranilor vrânceni în Divanul Ad-hoc al Moldovei, militant pentru cauza Unirii Principatelor, personaj principal al povestirilor lui Ion Creangă „Moş Ion Roată şi Unirea“ şi „Moş Ion Roată şi Cuza Vodă“. (n. 1806 la Câmpuri, judeţul Vrancea)

20 februarie 1960 –– S-a născut Aurelian Grigore, ofiţer de aviaţie în rezervă, primul şahist vrâncean legitimat la C.S.M.Focşani, unde activează şi ca referent sportiv. De la implicarea sa în şahul vrâncean, activitatea şahistă în judeţ a devenit mult mai eficientă, conlucrarea lui cu Mihai Strîmbu dând roade deosebite la nivelul copiilor şi juniorilor, mai ales în anul 2011. În scurt timp a dovedit calităţi organizatorice care l-au impus ca unul dintre cei mai buni directori de turneu, degrevându-l pe Mihai Strîmbu de multe din sarcinile organizatorice şi dându-i astfel posibilitatea acestuia să se ocupe mai mult de antrenamente cu copiii şi juniorii şi de administrarea site-ului VRANSAH. Îi transmitem cu această ocazie un călduros „La mulţi ani!“

            22 februarie 1810 –– S-a născut, la Târgovişte, poetul, prozatorul şi memorialistul Grigore Alexandrescu, cel mai mare fabulist român. În 1860 a fost numit membru al Comisiei Centrale de la Focşani, unde se căsătoreşte cu vrânceanca Raluca Stamatin. (m. 25 noiembrie 1885)

22 februarie 1902 –– S-a născut, la Negreşti, Vaslui, Constantin Macarovici,

            24 februarie 1933 –– S-a născut, la Chişinău, generalul de corp de armată Mircea Agapie. În perioada 1970-1988 a fost comandantul Brigăzii 8 Artilerie Terestră din Focşani, apoi promovat în diferite funcţii de mare răspundere până la cea de comandant al Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti. A fost autor al mai multor studii şi comunicări în literatura de specialitate, precum şi coautor al lucrărilor Ion Antonescu, cariera militară, „Istoria mă va judeca“, Personalităţi ale artileriei române, De la Şcoala Superioară de Război la Academia de Înalte Studii Militare – comandanţi, profesori. absolvenţi (1889-1995). Pentru activitatea din cariera sa militară a fost decorat cu numeroase ordine şi medalii.

            26 februarie 1933 –– S-a născut, la Odobeşti, Vrancea, Grigore I. Chiriţă, istoric cercetător ştiinţific principal, redactor la revista Studii. A publicat mai multe lucrări de istorie politică şi socială a României din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, printre acestea fiind mai cunoscute: Momente din lupta minerilor din Valea Jiului în anii 1917 – 1921, Modificarea Constituţiei din 1884, Desprinderea grupării liberal radicale conduse de C.A.Rosetti din Partidul Liberal, Din istoria legăturilor economice între Principatele Unite şi Transilvania în anii domniei lui Al. I. Cuza, Presa, opinia publică din România la moartea lui Cuza Vodă.

            27 februarie 1995 –– S-a născut baschetbalistul vrâncean Alin Olaru. În copilărie a cochetat şi cu şahul.

              1 martie 1902 –– S-a născut, la Tulnici, judeţul Vrancea, filologul, filozoful şi istoricul Ion I. Ionaşcu, doctor în Litere şi Filozofie, cu „magna cum laude“, în 1942, şi doctor docent în Ştiinţe istorice, în 1970.

            1 martie 1941 –– S-a născut, la Piscu, judeţul Galaţi, poetul şi publicistul Ion Panait. Din 1969, când a devenit redactor la ziarul „Milcovul“, s-a stabilit în Focşani, fiind adoptat de literatura vrânceană, ajungând unul dintre cei mai mari poeţi ai judeţului. ( „Noaptea unde mă închin“, „Deosebirea de pământ“, „Simple poeme“, „Vina pentru Roberto“, „Plânsul“.)

Poetul adoptat ca vrâncean, Ion Panait, şi poetul pur vrâncean, Dumitru Pricop, au dat naştere unei frumoase şi interesante controverse în rândul cititorilor şi criticilor literari referitor la cine este cel mai mare poet vrâncean al tuturor timpurilor.

            2 martie 1950 –– S-a născut, în satul Bădila, comuna Pîrscov, judeţul Buzău, Elena Stroe–Otavă, scriitoare, profesoară de limba şi literatura română–franceză.

            5 martie 1955 –– A murit scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu. Pentru o perioadă, în timpul Primului Război Mondial, scriitoarea a fost focşăneancă, fiind în oraşul de pe Milcov soră de caritate. Cunoaşterea imediată a atrocităţilor războiului i-a prilejuit realizarea unei foarte particulare opere – romanul „Balaurul“ (înfricoşătorul balaur era trenul care aducea la Focşani răniţii de pe front). (n. 8 decembrie 1876)

            9 martie 1873 –– S-a născut, la Focşani, Nicolae Gh. Longinescu, profesor, doctor în Filozofie, inspector general al Învăţământului. Este tatăl profesorului Ionel N. Longinescu, doctor în fizică la Sorbona, şi fratele a încă cinci profesori, dintre care, Ştefan Gh. Longinescu, doctor în Drept, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române, şi Gheorghe Gh. Longinescu, doctor în chimie la Berlin, profesor universitar, membru corespondent şi membru de onoare al Academiei Române.

            9 martie 1883 –– S-a născut, la Focşani, Marin Simionescu Râmniceanu, estetician, critic de artă, scriitor şi politolog. (m. 1964)

            10 martie 1891 –– S-a născut, la Focşani, Elena Vicol, medic căzut eroic la datorie în timpul Primului Război Mondial la Spitalul de răniţi amenajat în condiţii de campanie în clădirea Liceului Naţional din Iaşi. Este menţionată ca eroină a războiului pe placa comemorativă a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, pe care o absolvise doar cu un singur an mai devreme, precum şi în Cartea de aur a eroilor sanitari din primul război mondial. (m.1917)

11 martie 1972 –– S-a născut fotbalistul vrâncean Sorin – Dorel Colceag. A debutat în Divizia A în 1990 la Dinamo Bucureşti sub bagheta lui Mircea Lucescu. A mai jucat, în ţară, la Uiversitatea Cluj, F.C. Naţional, F.C. Argeş şi F.C. Braşov, iar în străinătate la Panionis, Victoria Plzen şi Panseraikos Seres.

11 martie 2009 –– Comisia Naţională de Validare a Uniunii Scriitorilor a hotărât primirea în rândurile acestei societăţi a scriitorilor vrânceni Ion Culiţă Uşurelu şi Gheorghe Mocanu.

14 martie 1857 –– A murit, la numai 23 de ani, poetul vrâncean romantic Alexandru Sihleanu, „liră de argint“, cum l-a numit Eminescu în Epigonii. Volumul „Armonii intime“ este principala operă în care se regăsesc meditaţii, reverii şi balade. (n. 1834, Bucureşti)

            14 martie 1972 –– S-a născut candidatul de maestru Cătălin Silvestru, unul dintre cei mai buni şahişti ai Vrancei, un permanent favorit la un loc fruntaş în orice concurs ar participa pe plan local, campion judeţean în mai multe rânduri sau câştigător al diferitelor turnee. S-a afirmat de tânăr iar în prezent, alături de Mihai Strîmbu şi Grigore Mălureanu, este un îndreptăţit în a cuceri titlul de maestru. Din 2010 este membru al Consiliului Director al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea.

14 martie 1956 –– S-a născut, la Vizantea, şahistul vrâncean de categoria I Fănel Şandru, campion judeţean la juniori la începutul anilor ’70 din secolul trecut. În tinereţe a fost pe mai multe continente un foarte bun ambasador al şahului românesc şi vrâncean. Marinar fiind, a jucat şah foarte mulţi ani în foarte multe porturi ale lumii cu şahişti consacraţi realizând prestaţii foarte bune, făcându-se cunoscut şi foarte apreciat. Din vechea generaţie a şahiştilor cu nume din România, foarte mulţi şahişti îl cunosc pe Fănel Şandru mai bine decât pe oricare alt şahist vrâncean.

Este unul dintre primii şahişti – poate primul – care a adus în Vrancea un program de joc de şah pe calculator.

După retragerea pe uscat a continuat activitatea şahistă cu intermitenţe, având nu de puţine ori sclipiri care aminteau de anii lui buni. Astfel, la una din ediţiile U.P.C. din deceniul trecut a avut o excelentă prestaţie câştigând într-o manieră strălucită turneul. În aceeaşi perioadă, într-un turneu mult mai puternic, desfăşurat la Brăila, a repetat comportarea obţinând premiul pentru cel mai bun şahist la categoria I.

În clasamentul şahiştilor vrânceni, conform ratingului comunicat de F.R. Şah la începutul anului 2012, se află pe locul al 22-lea, cu 1503 puncte.

Este fratele şahistului Gheorghe Şandru şi tatăl şahiştilor Ştefan Şandru şi Sorin Şandru.

16 martie 1954 –– S-a născut şahistul vrâncean de categoria I Gheorghe Toader.

16 martie 1999 –– S-a născut şahistul vrâncean Alexandru-Cosmin Lazăr.

17 martie 1879


 
 
 














































Imn CFT Juventus Focşani
Lansat în 1998
Versuri: poet Florin Muscalu
Muzica: trupa "Provincialii"





























 
 






 
Parteneri
 
Redactia intreaba:
Va doriti un magazin al suporterilor clubului CSM FOCSANI 2007 si un club al suporterilor CSM FOCSANI 2007 ?

DA
NU

 
Topuri
 
Imagini live din Focşani

- Piaţa Unirii din Focşani (LIVE!)

- Piaţa Teatrului din Focşani (LIVE!)

- şoseaua de centură (LIVE!)
 
Colaboratori











 







Imn CFT Juventus Focşani
Lansat în 1998
Versuri: poet Florin Muscalu
Muzica: trupa "Provincialii"