Şah de Vrancea de 1 iunie 2011
Basmul cu tabla de şah
Cupa Ziua Copilului, la şcolile Nr. 1, Nr. 2 şi Nr. 8 din Focşani
Câţiva copii mai mari, care au adunat ceva performanţe în şah, au avut iniţiativa să-i invite pe copiii mai mici – din grădiniţă ori clasele 1-4, să scrie împreună, de ziua lor, un basm cu tabla de şah. Locul întâlnirii şi al consumării basmului – Şcoala Nr. 1 Nicolae Iorga, unde au venit şi copii de la Şcoala nr. 8 Alexandru Vlahuţă şi Şcoala Nr. 2 Ion Basgan din Focşani. Pentru că povestea trebuia să aibe un nume, i-au spus Cupa Ziua Copilului. Iniţiatorii au fost Elena Toma, Cosmin Vasiliu, Andreea Toma, Bianca Banciu şi Cătălin Pătraşcu, tot ei ocupându-se de organizare şi de arbitraj. La chemarea lor au răspuns vreo 80 de mici viitori şahişti la şcolile din Sud - Nr 1 şi Nr. 8 şi 35 la Ion Basgan. Basmul a avut, deci o puzderie de eroi, care de care mai inteligent şi mai dornic să câştige. Sau măcar să înveţe să joace şah. Cei din Sud sunt membri ai cercurilor de şah. Cel de la Şcoala Nicolae Iorga, iniţiat în urmă cu nouă ani de cunoscutul om de şah Mihai Strâmbu şi de învăţătoarea Doina Popovici iar cel de la Şcoala Alexandru Vlahuţă iniţiat şi condus de învăţătoarea Olimpia Danciu. De cei de la Şcoala Ion Basgan se ocupă profesorul Marian Drăgan. A existat şi o asistenţă tehnică şi logistică asigurate de doi reprezentanţi ai Asociaţiei Judeţene de Şah – Anton Soare şi Aurelian Grigore.
Concurenţii au jucat şah rapid, cu durata a 10 minute, câştigătorul partidei fiind cel care a dat mat ori după terminarea timpului avea pe tablă piese care acumulau un punctaj mai mare. Au fost, fără îndoială, o mulţime de învingători, pe categorii de vârstă, pe runde ori la final. Însă toţi cei care s-au aflat în faţa tablei de şah din acest basm au fost câştigători. De Ziua lor s-au simţit mari strategi ai sportului regilor şi, chiar dacă nu şi-au dat mat partenerii de joc au făcut, cu siguranţă vreo mutare de mare subtilitate de care să se poată simţi mândri!
Tuturor, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport le-a oferit diplome iar Primăria Focşani le-a dăruit dulciuri. Ceea ce înseamnă că povestea a fost cu happy end. Pe româneşte, cu normalul final fericit!
P.S. Cercul de şah de la Şcoala Nicolae Iorga are o activitate apreciată pe plan judeţean, dar şi cu extinderi spre naţional, în fiecare an, un şahist şi o şahistă de aici, împreună cu coordonatoarea cercului, doamna Doina Popovici, reprezentând Vrancea la ONSŞ. Atât doamna Popovici cât şi doamna Olimpia Danciu au dorit să reliefeze sprijinul pe care îl acordă activităţii cercurilor de şah de la Şcoala Nicolae Iorga şi Alexandru Vlahuţă, directoarele Ioana Sârbu şi Valy Ţigănuş.
Petrică BUTUC