Fotbalul din Liga lui Stănică are şi foarte mult folclor şi istorie în acelaşi timp. Erau vremuri înaintea erei lui Stănică, când erau echipe de fotbal în aproape toate comunele judeţului Vrancea, după care au începu să dispară încet –încet.
Săptămâna trecută, sâmbătă de sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril, cum nu s-a făcut treabă fiind sărbătoare, oamenii în toată firea, tinerii şi copii au ieşit la un fotbal. Echipa mobilă a Sportului de Vrancea a surprins la faţa locului două momente inedite, care dcemonstrează că mai sunt localităţi care ar dori să joace fotbal, să aibe o echipă de fotbalul a comunităţii în care trăiesc. Printre biciclete şi vaci, atât la Răstoaca cât şi la Hânguleşti, se juca sâmbătă fotbal până când s-a întunecat afară. Terenuri de fotbal lăsate în paragină, care în urmă cu mulţi ani adunau după slujba de la biserică mulţi spectatori.
Rolul edililor din judeţul Vrancea trebuie să fie şi acela de a amenaja terenuri de sport şi de fotbal şi să aibe echipe ale comunei, satului cu care să participe în competiţii. Şi pentru că am vizitat doar două localităţi în zi de sărbătoare(vom mai merge în tot judeţul acolo unde nu se întâmplă nimic din punct de vedere sportiv) Răstoaca şi Hânguleşti, să ne aducem aminte că afost odată Voinţa Răstoaca şi Recolta Hânguleşti. De ce azi, şa 18 ani de la Revoluţie aceste echipe nu mai sunt? Multe ar fi răspunsurile şi pe care le aşteptăm pe adresa redacţiei Sportului de Vrancea. Noi am fost acasă la unul dintre cei care au scris istorie pentru echipa de fotbal din Hânguleşti, Fane Stoica. Iată ce ne-a declarat Fane Stoica în exclusivitate: „În 1996 am făcut terenul de fotbal în sat cu porţi bagate în beton, plase la porţi regulamentare, cu bordură de jur împrejur. Împreună cu mentorul echipei din Hânguleşti, Dinu Oprea, magazioner pe atunci la ITSAIA, care a fost şi căpitanul echipei şi antrenorul ei, re4uşisem să facem o echipă frumoasă: Zare portar, Dinu Stoica, Mihăiţă Secară, Maricel Petrache, Ion Stoica, Fane Stoica, Gică Pascu, Nelu Miloş. Printre cei mai fideli suporteri erau şi profesorii de matematică-fizică Petrache Răvoiu şi Jenică Dima. Ne este dor de acele vremuri.”
Sunt multe de comentat, ideea este că fotbalul încă nu a murit de tot în Vrancea. Izvoare mai sunt, dar ele trebiue întreţinute. Tinerii trebuie să joace fotbal în echipament într-o competiţie pentru comuna şi satul lor, nu printre biciclete şi vaci.
viorel.paizan@sportuldevrancea.ro